Σταθερές παραμένουν οι αξίες των εμπορικών ακινήτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, παρά τους αυξημένους μακροοικονομικούς κινδύνους. Αυτό κατέδειξαν οι απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια του Global Commercial Property Monitor του RICS, τον κυριότερο παγκόσμιο δείκτη για εμπορικά και επενδυτικά ακίνητα. Οι ισχυρότερες αυξητικές τάσεις σε απόλυτες τιμές, εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ευρώπη.
Σχετικά με τις αποδόσεις των εμπορικών ακινήτων, φαίνεται πως η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Ισπανία κατέχουν την υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Αναφορικά με το μέγεθος όμως, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εμπορικών ακινήτων και εξακολουθούν να προσελκύουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στην Κύπρο, αν και ο δείκτης επενδυτικού κλίματος κατά το 4ο τρίμηνο δεν παρουσίασε οποιαδήποτε μεταβολή από το ποσοστό που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, με βάση τις απαντήσεις που καταγράφηκαν, φαίνεται πως υπάρχει προοπτική για μικρή βελτίωση εντός του επόμενου τριμήνου.
H ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα φαίνεται πως αυξήθηκε και κατά το 4ο τρίμηνο του 2018. Η πιο μεγάλη αύξηση όμως φαίνεται να καταγράφεται στα βιομηχανικά στις περιοχές υψηλής ζήτησης κάτι που δεν ισχύει για τα βιομηχανικά δευτερεύουσας ζήτησης.
Οι προβλέψεις για αύξηση των ενοικίων εμπορικών ακινήτων αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στις περισσότερες κατηγορίες ακινήτων σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Ο τομέας καταστημάτων λιανικής πώλησης ξεχωρίζει ιδιαίτερα, όπου οι ερωτηθέντες προβλέπουν ότι τα ενοίκια θα αυξηθούν σχεδόν 8% τους προσεχείς δώδεκα μήνες, ενώ λίγο μικρότερο είναι το ποσοστό που προβλέπουν για αύξηση στα ενοίκια γραφείων .
Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εξακολουθούν να βλέπουν πως τα εμπορικά ακίνητα διατίθενται στην αγορά στην πραγματική εμπορική αξία για τους επενδυτές. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι απαντήσεις των ερωτηθέντων ενίσχυσαν τις προβλέψεις για αύξηση της αξίας στις κατηγορίες των γραφείων και των εμπορικών καταστημάτων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαπίστωσε μια άλλη βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αναφορικά με την πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Παράλληλα, το 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα αισθάνεται ότι βρισκόμαστε στο μέσον περίπου ενός κύκλου. Να σημειωθεί ότι ως «κύκλος» θεωρείται η περίοδος όπου οι αξίες των ακινήτων από το μέγιστό τους σημείο, πέφτουν και ξανανεβαίνουν μέχρι να φτάσουν στο επόμενο μέγιστο.
Ο Οικονομολόγος του RICS, Tarrant Parsons, ανέφερε σχετικά: «Η ψυχολογία των επενδυτών και των ιδιοκτητών ακινήτων παραμένει ιδιαίτερα θετική στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα του RICS Global Commercial Property Monitor, ενώ αναφορικά με το BREXIT σημειώνει πως παραμένει κυρίαρχο θέμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι όποιες εξελίξεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Ο πρόεδρος του RICS Κύπρου Θωμάς Δημόπουλος MRICS, ευχαριστεί τα μέλη του RICS στην Κύπρο, που με τις γνώσεις τους και τη συμμετοχή τους στο ερωτηματολόγιο, κατάφεραν να συμπεριληφθεί και η Κύπρος σε αυτό τον παγκόσμιο δείκτη για εμπορικά ακίνητα. Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι η δεύτερη μεγάλη προσφορά του RICS Κύπρου για διαφάνεια στην τοπική αγορά, μετά τον δείκτη που ξεκίνησε από το 2010 και συνεχίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία. Προσθέτει ακόμη πως ενώ ο RICS Cyprus Property Index καταγράφει ιστορικά την τάση στις αξίες, τα ενοίκια και τις αποδόσεις, το Global Commercial Property Monitor δίνει και μελλοντικές τάσεις μέσω προβλέψεων των μελών που συμμετέχουν στο ερωτηματολόγιο.